Van werkdruk naar werkgeluk!

VAN WERKSTRESS NAAR WERKPLEZIER!

Persoonlijke effectiviteit

Twee vormen van coaching gericht op persoonlijke effectiviteit

Deze vorm van coaching is gericht op een hoger niveau brengen van het eigen functioneren in de huidige functie en/of het verbeteren van de communicatieve vaardigheden zodat de coachee effectiever samen kan werken met collega's.

1. Coaching gericht op persoonlijke effectiviteit

Uitgangspunt is het huidige functioneren, de behaalde resultaten, het huidige concrete gedrag en het functieprofiel. Er wordt gekeken naar de competenties waarover de medewerker beschikt en de competenties die nodig zijn voor het uitoefenen van de huidige functie. Het coachdoel wordt bepaald aan de hand van de benodigde competenties en het daarbij behorende gewenste gedrag. Daaraan wordt gewerkt gedurende het coachtraject. 

2. Coaching gericht op communicatieve vaardigheden

Communicatie is één van de belangrijkste competenties in het werkveld. Hieronder een greep aan communicatievormen waaraan gewerkt kan worden.

Een boodschap kort en krachtig overbrengen. Een helder verhaal vertellen. Overtuigend opkomen voor je eigen mening. Heldere afspraken maken en zorgen dat die afspraken worden nagekomen. Positief nee zeggen en duidelijke grenzen stellen. De boodschap van de persoon scheiden. In verbinding zijn en blijven met elkaar, ook als het lastig wordt. Oog voor het eigen belang en dat van de ander, zonder vermijdende of 'agressieve' communicatie.

Er wordt gekeken naar de huidige en gewenste communicatieve vaardigheden. Daarbij is het belangrijk te inventariseren hoe de coachee zichzelf klem zet in de samenwerking met andere collega's en waar deze (veelal herhalende) patronen vandaan komen.

Wat levert coaching gericht op persoonlijke effectiviteit op?  

 • Meer voldoening in je functie
 • Effectiever functioneren in het huidige werkveld
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Effectief samenwerken 
 • Daadkrachtiger communiceren
 • Prettiger samenwerken
 • Inzicht in eigen kwaliteiten en valkuilen
 • Inzicht in gedrags- en communicatiepatronen
 • Overzicht op je werkzaamheden
 • Regie over je carrière
 • Zelfvertrouwen

Ervaringen van coachees


Terug naar overzicht

06-2017

'Ik ging lettelijk fysiek in de weerstand als iemand mij uitdaagde'

'Het heeft wat bij me losgemaakt. Je bent goed in peuteren aan de ziel van iemand en de vinger op de juiste plek leggen. Complimenten daarvoor. Ik vind dat erg fijn om zo op weg geholpen te worden.
De vragen waren niet makkelijk, maar dat is ook niet de bedoeling. Ik doe dit om aan mezelf te werken en vooruitgang te boeken. Die bewustwording was er al en dat praat wel zo makkelijk. Daarnaast durf ik, denk ik zelf in elk geval, open te zijn.
Het was een openbaring voor mij dat ik, nu ik ermee geconfronteerd word, fysiek in de weerstand ga als iemand mij in een gesprek op de verkeerde manier uitdaagt. Ik zet me letterlijk schrap en ga er te vaak met een gestrekt been in met alle gevolgen die bekend zijn. Jij omschreef het mooi als de boemerang die ik weggooi maar waarvan ik al weet dat die terug komt....en soms hard ook. Dit moet ik gaan herkennen en er op reageren.
De ontdekking dat ik emotie en inhoud door elkaar blijf gooien heeft even moeten zakken bij me. Die kwam goed binnen. Nu, bijna twee weken later en wat gesprekken op het werk verder, gaat er wel een lichtje branden in mijn hoofd. Als ik de gesprekken naderhand bekijk kan ik beter aangeven hoe ik gereageerd heb, uit emotie of inhoud.
Met dat in met name mijn hoofd kan ik dit steeds beter plaatsen en ook op mijn tong bijten en woorden inslikken die ik wil zeggen maar aan de inhoud niets toevoegen.
De nacht na ons gesprek heb ik alles liggen overdenken. De manier waarop wij met elkaar spreken voelt voor mij erg prettig, je weet hoe mensen denken en weet daarop goed te anticiperen. Je kietelt mijn hersenen en dat werkt best even door bij me.' (Acceptant)Terug naar overzicht 
Opbellen
E-mail